Büsan

2024-10-07
Dolar: 0
Euro: 0
reklamalani1
Reklam Rezervasyon

HABERLER

DUYURULAR

Sanal Tur
nenerede
Son Güncelleme:
Alış(TL)
Satış(TL)
Reklam Rezervasyon reklamalan3
Haberler >> Ağustos Ekonomik Göstergeleri

Ağustos Ekonomik Göstergeleri


Konya’da perakende güveni geçen aya göre azaldı. Perakende güveni temmuz ayında da en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ağustos 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya göre azaldı:

Temmuz 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -19,5 puan değerini alırken, KOPE 0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 1,7 puan artarken, TEPE 7,9 puan azaldı.  Geçen aya göre KOPE 4,7 puan, TEPE ise 3,8 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi performans gösterirken; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin Temmuz 2016’ya göre artmasında, önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentisi göstergelerindeki artış etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında da en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörleri artış; “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri azalış gösterdi. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörleri ortalamanın üzerinde değer aldı.  “Motorlu taşıtlar” sektörü temmuz ayında en fazla azalış gösteren sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 1,5 puan, geçen yıla göre 5,2 puan yükselerek 3,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Temmuz 2017’de geçen aya göre 3,5 puan,  geçen yıla göre 7,3 puan yükselerek 8,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Temmuz 2017’de bir önceki aya 1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 3,4 puan yükselerek 13,7 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Temmuz ayında Türkiye geneli ve AB-28’den daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin bir önceki aya göre yükselmesinde geçtiğimiz 3 aydaki hizmetlere olan talepteki artış ve gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili olmuştur.

Temmuz ayının lideri posta ve telekomünikasyon hizmetleri sektörü oldu:

Temmuz ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “ulaştırma hizmetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “eğitim”, “danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri” ve “oteller ve restoranlar” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “finansal hizmetler” ve “yayımcılık faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “yayımcılık faaliyetleri “ sektörü oldu.

 

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Temmuz 2017’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan, geçen aya göre 4,3 puan düştü ve -23,8 puan değerini aldı. Temmuz 2017’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -12,9 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -0,3 puan değerini aldı. Temmuz ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve Türkiye genelinde düşerken, AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, temmuz ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da 1 yılda işyeri sayısı yüzde 4 arttı:

Nisan 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 783 bin olurken, Konya’da 45 bin olmuştur. Nisan 2016’dan Nisan 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 46 bin (yüzde 2,6), Konya’da ise 2 bin (yüzde 3,9) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 20,3, Konya’da yüzde 22,1 artmıştır.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Nisan 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 849 bin, Konya’da ise 299 bin olmuştur.

SGK verilerine göre Nisan 2017’de kendi hesabına çalışan kayıtlı esnaf (4/b) sayısı Türkiye genelinde 2 milyon 31 bin olurken, Konya’da 60 bin olmuştur.

SGK verilerine göre Nisan 2017’de tarım kapsamında çalışan kayıtlı çiftçi (4/b) sayısı Türkiye genelinde 729 bin, Konya’da ise 42 bin olmuştur. Nisan 2016’dan Nisan 2017’ye kayıtlı çiftçi sayısı Türkiye’de 11 bin (yüzde 1,5) azalırken, Konya’da 150(yüzde 0,4) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre azaldı:

Konya’da ihracat 2017 Mayıs ayında 135,3 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 10,4 milyon dolar azalarak, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla da 4 milyon dolar artarak 125 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Haziran 2017 ihracatı ise 13,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (14,4 milyon dolar), Almanya (9,7 milyon dolar) ve Cezayir (8,3 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 43,5 milyon dolarlık ihracatı ile Haziran ayında Konya’nın toplam ihracatının %34,7’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %6,9 artış göstermiştir.

YORUM YAZ
Ad Soyad :
Yorum Başlığı :
Yorum :
Büsan Sanayi
İletişim

Fevzi Çakmak Mah. Büsan Özel Organize Sanayi Sit. Kosgeb Cad. 10641. Sokak (1. Sokak) No:36 Karatay/Konya

Büsan Yönetim Telefon Numarası:

FAX:+90 332 345 01 35
TEL:+90 332 345 01 34
E-POSTA:info@busanorganizesanayi.com

İletişim Formu (Formu doldurun sizi arayalım)
Ad Soyad:
Telefon:
E-Posta:
Büsan Sanayi Logo
BÜSAN ORGANİZE SANAYİ © ALL RIGHT RESERVED 2014 Tüm hakları saklıdır.İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Bu site XHTML ve CSS kriterlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Site en iyi 1024x768 ve üzeri çözünürlüklerde görüntülenmektedir.
Sektörün en iyi proje tasarım firması SHM Grup Medya Reklam Tanıtım Ltd. Şti. tarafından projelendirilmiştir
Yönetim site içeriğinde adı geçen firmaların ve yayınladıkları telefon numaraları adresleri gibi bilgileri doğruluk testinden geçirmek zorunda değildir.
Tüm firma tanıtımları ürünler ve ilanlar ile bunlara ait videoları ve resimleri üye şirketler tarafından kayıt edilmiş olup Büsan yönetimi editörleri tarafından onaylandıktan sonra
sitede yayınlanmaktadır. Çalışma prensiplerimiz hakkında detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları sayfalarımızı ziyaret ediniz.